joi, 22 iulie 2010

[Generatia de aur] Angela Similea – Retrospectiva [Tribut Madalina Manole]

Madalina Manole a murit. Inca nu stim cu certitudine de ce si poate nu vom afla niciodata. Dar stim sigur ca a murit trista. Nu stim cu certitudine daca unul dintre principalele motive ale tristetii ei era faptul ca lumea o uitase. Dar stim sigur ca e o ipoteza credibila.

Faptul ca moartea Madalinei Manole a fost asociata cu lipsa de interes a noastra a tuturor [mass-media pe de o parte si publicul pe de alta parte] pentru valorile din generatia trecuta, mi-a creat un sentiment ciudat. Nu stiu daca neaparat vina, nu stiu daca spaima, nu stiu daca sentimentul de lipsa de responsabilitate. Cred ca putin din toate intr-o combinatie rascolitoare. Oare nu eu eram cea care sustinea sus is tare ca unica responsabila pentru succesul sau decaderea unei persoane publice este presa? Oare nu eu eram cea care ii explicam Andreei Balan ca presa este cea care prin promovare te ridica pe culmile gloriei si tot presa este cea care prin indiferenta te condamna la anonimat? Ba chiar eu eram aceea.

De aceea ma simt obligata moral ca macar acum -in al 13-lea ceas -sa-i aduc un tribut Madalinei. Nu ca o incercare disperata de a spala o posibila vina care mi-ar apasa constiinta, ci pentru ca ascultand piesele ei de atatea si atatea ori in aceste zile, mi-am dat seama cat de mult am pierdut ingnorandu-i muzica. Canta foarte misto! Avea o super-voce! Sigur ca nu i-ar fi stricat un rebranding precum cel prin care au trecut Loredanei sau Stefan Banica Jr, dar ne-a lasat piese frumoase. Piese care nu neaparat iti fac celulita sa tremure in timpul unor dansuri frenetice in cluburi, dar care cu siguranta te emotioneaza, te ating pe suflet. Dar mai ales pentru ca mi-am amintit cum cantam eu Fata draga nu fii trista in timp ce faceam finut la nisiparul gradinitei. Mi-a trezit amintiri frumoase…


Nu stiu ce credeti voi, dar din punctul meu de vedere, un tribut potrivit n-ar fi in nici un caz sa-mi tuflesc o peruca rosie si sa defilez pe la toate televiziunile si pe la toate evenimentele imbracata in tricouri cu inscriptii penibile de genul R.I.P Madalina si nici sa-mi var o ceapa in geanta ca sa stiu sigur ca am lacrimi in ochi cand povestesc pe toate posturile TV cat de mult a insemnat Madalina pentru mine, cat de distrusta sunt de moartea ei si ce fiinta incredibila era. Cred ca un tribut potrivit ar fi acela de de a-i indeplini – e adevarat tardiv – poate cea mai mare dorinta pe care o avea plan profesional: aceea de a ma uita in urma si de a incerca sa va reamintesc cat de frumos cantau cei din generatia de aur a muzicii usoare romanesti. Sa va reamintesc ca cei pe care astazi ii consideram “fumati”, odata ne-au placut . Si mai ales sa va reamintesc de ce ne-au placut atat de mult.

In onoarea si in amintirea Madalinei Manole am creat rubrica Generatia de aur. Astazi va propun sa ne amintim de muzica Angelei Similea.



Angela Similea s-a nascut pe 9 iulie 1946 in Ilfov. Stilul sau interpretativ propriu i-a adus un mare succes in anii ’70 – ’80.

Similea obtine primul succes odata cu participarea la Festivalul Internaţional „Cerbul de aur”, din 1970 unde a obtinut premiul Cerbul de Argint. La televiziune debutează în cadrul emisiunii-concurs Emoţii în premieră cu melodiile Aşa eşti tu şi Guantanamera.

În 1971 lansează şlagărul lui George Grigoriu Amurgul, cu care va obţine premiul special al juriului la concursul Ancora Decinului din Cehoslovacia.
În 1972, la Festivalul Orfeul de aur din Bulgaria, obţine locul II cu melodia Tu eşti primăvara mea de Florin Bogardo.
În 1981 intră în distribuţia musicalului Corina realizat de compozitorul Edmond Deda şi Cella Tănăsescu după Jocul de-a vacanţa (Mihail Sebastian), apoi Fratele meu, Charles (după comedia Şcoala bârfelilor de Richard Rinsley Sheridan) şi Adio femei.
În 1977, obţine premiul I la Festivalul Mamaia pentru Un albastru infinit, compusă de Marcel Dragomir.
În 1985 apare în filmul Rămăşagul regizat de Ion Popescu Gopo.

De-a lungul carierei a reuşit să colaboreze cu unii dintre cei mai mari şi mai buni compozitori români: Ion Cristinoiu, Marcel Dragomir, Marius Ţeicu, Jolt Kerestely, Temistocle Popa.

Melodia Să mori de dragoste rănită, compusă de Marcel Dragomir, pe versurile lui Aurel Storin, a fost declarată melodia secolului al XX-lea de către public, cu ocazia galei organizate de TVR 2, în 2000.

În 2005, Angela Similea a revenit pe piaţa muzicală, după zece ani de absenţă, cu albumul Lumea mea realizat de Ovidiu Komornyk.

sursa: Glossy magazine.ro

33 comentarii:

Anonim spunea...

sa ne amintim de muzica angelei similea...draga mark, un tribut se aduce un artist dupa moartea acestuia,nu in timpul vietii.angela similea e vie si nevatamata.frumos ar fi fost sa aduci un tribut madalinei manole,ce inseamna aceasta rubrica ,,generatia de aur''?tu esti capabil sa inaugurezi o asemenea rubrica?nu esti om de televiziune cu experienta,ca sa iti poti permite lansarea unei asemenea rubrici.nu ti-o spun cu rautate,dovada ca pana la aceasta ora nu ti-a lasat nimeni niciun comentariu.nu-mi plac nici interventiile de situatie ale domnului cristi banu, acest gigi duru al fan clubului.fara a fi rau,iti doresc succes cu acest site.eu cred ca lumea il viziteaza in lipsa de,pentru ca nu este un altul oficial.pana una alta,sper ca ai inteles ca tributul unei persoane se aduce dupa moarte,nu in timpul vietii.eu unul nu inteleg ce vrei sa spui cu ,,generatia de aur'', a cui generatie? a teatrului, a muzicii usoare?!vinovati sunt cei care viziteaza acest blog,informatia este cu mult sub nivelul admis.accesandu-l isi dovedesc singuri incultura.si pentru ca sunt prof de liceu,nu pot,draga mark, sa nu-ti si ,,perlele'' legate de ortografie.

prof de serviciu

Anonim spunea...

a ne amintim de muzica angelei similea...draga mark, un tribut se aduce unui artist dupa moartea acestuia,nu in timpul vietii.angela similea e vie si nevatamata.frumos ar fi fost sa aduci un tribut madalinei manole,ce inseamna aceasta rubrica ,,generatia de aur''?tu esti capabil sa inaugurezi o asemenea rubrica?nu esti om de televiziune cu experienta,ca sa iti poti permite lansarea unei asemenea rubrici.nu ti-o spun cu rautate,dovada ca pana la aceasta ora nu ti-a lasat nimeni niciun comentariu.nu-mi plac nici interventiile de situatie ale domnului cristi banu, acest gigi duru al fan clubului.fara a fi rau,iti doresc succes cu acest site.eu cred ca lumea il viziteaza in lipsa de,pentru ca nu este un altul oficial.pana una alta,sper ca ai inteles ca tributul unei persoane se aduce dupa moarte,nu in timpul vietii.eu unul nu inteleg ce vrei sa spui cu ,,generatia de aur'', a cui generatie? a teatrului, a muzicii usoare?!vinovati sunt cei care viziteaza acest blog,informatia este cu mult sub nivelul admis.accesandu-l isi dovedesc singuri incultura.si pentru ca sunt prof de liceu,nu pot,draga mark, sa nu-ti admir si ,,perlele'' legate de ortografie.

Mark spunea...

Stimate domnule profesor, observ ca esti vizibil iritat de ultimul articol.Si nu cred ca ar fi singurul.Concluzia mea este ca esti in aceeasi oala ca noi toti care accesam blogul.Adica singur ti ai pus eticheta -parafrazand comentariul tau:"vinovati sunt cei care viziteaza acest blog,informatia este cu mult sub nivelul admis.accesandu-l isi dovedesc singuri incultura."Textul vorbeste de la sine, domnule profesor de liceu.
Si ca sa lamuresc situatia, acel articol e copy-paste de pe alt site, am scris dedesupt si sursa.Nu imi asum vina pentru continutul articolelor preluate de la alte surse.
In rest sa auzim numai de bine.

Mircea82 spunea...

Draga Mark,

O corectura. Festivalul de la Mamaia s-a intrerupt in 1976 si s-a reluat in 1983. "Un albastru infinit" nu a luat nici un premiu la Mamaia pentru ca Festivalul n-a existat in 1977. Piesa a fost distinsa cu marele premiu in 1977 de catre Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania.

Anonim spunea...

domnule prof de serviciu,se vede ca sunteti un frustrat fan al unei cantarete de mana a doua sau a unei grasanci.rusine!!!!!!!!!!!!!!

A. Daniela spunea...

Mircea82, dupa cum spune Mark mai sus, acest articol este preluat de pe alt site. Sub articol scrie sursa.

A. Daniela spunea...

http://glossymagazine.ro/muzica/generatia-de-aur-angela-similea-%E2%80%93-retrospectiva-tribut-madalina-manole

monica spunea...

Daca tot trecei pe site-ul de mai sus, bagati si un vot pentru sondajul din dreapta despre "Cea mai buna voce", momentan Angela e prima

Anonim spunea...

Pe unde ai trait mai ala care vorbesti de cantareata de mana a doua!? Ai trait pe sub pamant, ca o cartita, poate tu esti om second- hand! Frustrat esti tu, mai, neica nimeni ce esti.Uita-te mai bine sa vezi, ce loc a ocupat cantareata de care aminteai, ca-i de mana a doua. Acceseaza site-ul de mai sus: glossy magazine.ro, etc si vezi mai,cine-i frustrat si ce ai realizat tu, mai, in viata. Nu ca as tine neaparat cu stimatul domn profesor, dar vezi cine-i second-hand,neica nimeni!

Anonim spunea...

Ba, frustratule, ai trait pe sub pamant, n-ai nici cea mai vaga idee despre cariera cantaretei pe care tu o numesti de mana a doua! Ba, inseamna ca-ti plac manelele si inseamna ca ai o vasta cultura muzicala, neica! Inteleg, ca unii dintre romani, daca nu presteaza nimic in viata sunt invidiosi, gelosi pe realizarile unei vedete, dar mai schimbati-va mentaltatile, mai destupati-va si voi la minte pana nu-i prea tarziu, schimbati-va vocabularul, ca nu sunteti pe maidan!

Anonim spunea...

Imi pare rau ca vorbiti in acest fel...Profule, Cristi este un angelist cum rar mai gasesti. Ai dreptate in legatura cu tributul, dar pe Mark il stim demult si stim care e situatia. In rest, numai de bine ... Maria

Cristi Banu spunea...

www.youtube.com/watch?v=zQd_DemdHIo gasiti aici un omagoi adus Fecioarei care si-a gasit Adormirea cinstind omenirea cu zamislirea pe care a dat-o pruncului sfint... Cristi Banu

Cristi Banu spunea...

a se citi OMAGIU...

Anonim spunea...

sper ca esti ok,Catalin!Iti las un link,e o provocare,o informatie,si de ce nu,un vot!

http://toateblogurile.ro/provocare/tara-tara-vrem-ostasi/1281301200/

Cu drag,
Loredana

Anonim spunea...

eu cred ca meritam un raspuns,faci cum crezi...te-a suparat mica mea observatie lingvistica,necesara,de altfel.indiferenta ta nu ma doare,ma uimeste!o sa imi rezerv dreptul, ca de azi, sa ignor acest blog.
cele bune,
Loredana

Mark spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Mark spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Mark spunea...

Dar ce s-a intamplat Loredana?In ultimul timp nu prea am mai intrat pe blog .Nu m-ai suparat cu nimic, stai linistita, te consider in continuare o prietena adevarata, ai fost alaturi de mine cand am avut probleme si stii ca te apreciez mult.E ok.
Tu ce mai faci? Cum iti mai merge?Tot in Londra esti?Tinem legatura si o zi frumoasa sa ai alaturi de cei dragi.

Anonim spunea...

ok. mi s-a parut ca ma eviti,eu te-am votat si recomandat pe site-ul Toate blogurile.sunt bine, multumesc!cand ai mai mult timp,sper sa purtam o conversatie. ai grija de tine!
Loredana

anca spunea...

stiti cumva daca va mai fi reluat concertul de la neamt?

Anonim spunea...

Buna, prieteni,
Referitor la Mamaia de anul acesta, piesa cantata de Mihaela Mihai era pentru vocea doamnei AngelaNumai vocea dansei ii putea conferi locul 1.Georgiana,Cluj

Anonim spunea...

Da, subscriu la cele scrise mai sus de Georgiana.

Anonim spunea...

Angela a fost,este si va fi numarul 1 in muzica romaneasca.cea mai adevarata voce din cate exista.aparte,cu un timbru special.nu o va egala nimeni,niciodata.
un artist precum Angela se naste o data la 100 de ani,nu ne ramane decat sa-i multumim lui
D-zeu ca ne-a dat-o!
Multumim,Doamne!

Cipriana spunea...

Nu trebuie sa fim rautaciosi cu Mihaela Mihai. Nu uitati ca Angela a interpretat magistral piesa Sa mori de dragoste ranita, si tot locul II l-a luat. E o chestiune aranjata, asta a fost tot, Mihaela nu a cantat deloc prost :)

Anonim spunea...

Nu suntem rautaciosi, intr-adevar Mihaela Mihai a interpretat bine melodia lui Marcel Dragomir, dar totusi nu putem sa uitam ca suntem totusi fanii Angelei Similea, care ar interpreta net superior orice melodie din muzica usoara si nu numai, nu crezi, Cipriana?

Anonim spunea...

Aranjamentele, nedreptatile din orice domeniu, ne-au adus tara in pragul colapsului. Si aici ma refer la nedreptatea facuta in urma cu ceva timp in urma,piesei: Sa mori de dragoste ranita, care ulterior, a fost declarata de catre public,piesa secolului trecut.

Cipriana spunea...

Angela Similea este, intr-adevar, Angela Similea. Doamna muzicii usoare romanesti. Nu contest asta. Si nu o spun pentru ca sunt angelista, departe de mine orice urma de subiectivism! Insa daca s-a decis ca Mihaela sa interpreteze piesa in competitie, comentariile noastre nu isi mai au rostul :)

Anonim spunea...

draga Cipriana,pentru varsta ta esti prea obraznica.comentezi aiurea si totul pare lipsit de sens,iti cresc aripi pana la nori,vrei sa dai tonul distractiei,al comentariilor mature,insa nu te ajuta varsta si nici experienta de viata.
stai in banca ta!
te-am suportat,pana cand?
esti o teribilista,iar Angelei nu-i plac obraznicii si nici obrazniciile.

Cipriana spunea...

Nu ai avut măcar demnitatea de a-ţi spune numele.
Nu mă consider obraznică, nu consider că am greşit într-un fel faţă de Angela. Maturitatea este o chestiune de gândire, nu de numărul anilor.
Şi încă un lucru! Dacă nu sunt suportată, merit să fiu ignorată, nu băgată în seamă cu asemenea comentarii de prost gust.
Indiferent ce se va mai spune, acesta a fost ultimul meu comentariu la acest articol. Îmi cer scuze dacă maturitatea mea deranjează imaturitatea altora!

Mark spunea...

Din momentul asta nu mai accept comentarii rautacioase!Sa fie clar pentru toata lumea!

Anonim spunea...

Nu va mai certati, puteti sa scrieti in contradictoriu, sa aveti opinii diferite, dar nu sa sariti calul.

Anonim spunea...

N-am inteles nimic din comentariile de sus! Sincer, ce s-a-ntamplat la Mamaia? Despre ce moment este vorba; eu avand o fetita de 2 ani si 9 luni am cam ratat serile de festival. Pupici !Cosmina Pop-Cluj

anca spunea...

angela similea va fi sambata la gala crucea rosie pe tvr 1: http://www.tvr.ro/articol.php?id=89325&c=720

Trimiteți un comentariu

Lasa-ti impresiile aici

Introdu adresa ta de email aici, si vei primi ultimile noutati:

Delivered by FeedBurner